Begeleiding in (Zelf)Compassie


Als we leren ons hart te openen,

kan iedereen,

ook diegene die ons gek maakt of irriteert,

onze leraar worden.

 

-Pema Chödrön-


Compassie

Het is in onze cultuur niet vanzelfsprekend om aardig en mild naar onszelf te kijken. We kennen allemaal wel de kritische bril, de zelfverwijten en het oordelen. Vriendelijkheid verzacht, het verlicht ons leven en opent ons hart. Iedereen beschikt over het vermogen tot compassie. Maar niet altijd heeft dit vermogen de kans gekregen om tot bloei te komen. Gelukkig kan daar door oefening iets aan worden gedaan.

Compassie is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen. Compassie gaat ook samen met de wens om pijn en lijden te verlichten en de bereidheid daarin verantwoordelijkheid te nemen.

Compassie vraagt openheid, bereidheid, liefde en begrip, en zeker ook moed en daadkracht om je te openen voor de moeilijkheden in je leven, om van daaruit anders hiermee om te gaan.


Voor wie?
Compassie kan voor iedereen zinvol zijn, er kunnen wel omstandigheden zijn waardoor het beoefenen van compassie (tijdelijk) niet bij je past. Ook is het van belang dat je voldoende opmerkzaamheid hebt ontwikkeld, bijvoorbeeld door middel van een mindfulnesstraining. We starten met een vrijblijvend kennismakingsgesprek, mede om te bekijken of compassie-beoefening passend voor je is op dit moment.

De compassietraining is van oorsprong een 8-weekse groepstraining. Soms is het echter prettiger om individueel begeleid te worden, omdat er dan meer aandacht is voor jouw persoonlijke vraagstuk. Bovendien kunnen de sessies flexibel worden ingepland, in afstemming op jouw ontwikkelproces. Je kan bij mij terecht voor individuele begeleiding en wanneer je met zijn tweeën wilt komen (partner, vriend, familielid etc), is dat ook mogelijk.

 

Wat gaan we doen?

De begeleiding bestaat uit meerdere sessies van ongeveer 1,5 uur, het aantal sessies is in afstemming met jou.
De sessies zijn praktisch van opzet, je leert door te doen. Er wordt ruim aandacht besteed aan oefeningen om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met jezelf en anderen te ervaren. We beginnen met het oefenen van compassie naar onszelf, vanuit de gedachte dat we eerst iets moeten sparen, voordat we het kunnen uitgeven. We doen gerichte oefeningen om te verzachten en om ons te openen voor de moeilijkheden in ons leven. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan compassie richting anderen.
Voor het eigen maken van compassie is het van belang om ook thuis dagelijks te oefenen. Je hoeft niet hard te werken, maar wel bereid zijn je met mildheid in te spannen.  

Locatie en kosten

Je bent van harte welkom in mijn praktijk in Hengelo. En wanneer het passender voor jou is, dan kan ik ook bij jou thuiskomen.
Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kosteloos.
Een bijeenkomst kost 75 euro (incl. Btw).
Wanneer je een laag inkomen hebt, neem ook dan contact met me op, zodat we een ander tarief kunnen overeenkomen.
Mocht je een vergoeding krijgen vanuit je werkgever, dan hanteer ik een andere prijs.

 

Voel je vrij om contact met me op te nemen voor meer informatie of een kennismakingsgesprek, ik ontmoet je graag!