De wijsheid van het lichaam

Afgelopen week werd het me tijdens de trainingen en coachsessies die ik begeleidde steeds meer duidelijk hoe we voornamelijk vanuit ons hoofd leven en geen idee meer hebben wat er precies in ons lichaam gebeurd. Ook ik zit veel in mijn hoofd, de denker in mij probeert mijzelf en de wereld om me heen te begrijpen. Maar helaas vind ik daar lang niet altijd de inzichten en de antwoorden.

 

Zo heb ik alweer een tijdje pijn aan mijn linker schouder. Nu kan ik er simpelweg mee naar de fysiotherapeut gaan en zorgen dat deze mijn klacht verhelpt, vanuit de menselijke neiging om het prettig te hebben. Maar iets in mij zegt dat dit niet de echte oplossing voor me is op dit moment. De klachten hebben een repeterend karakter. Ondanks verschillende behandelingen die ik al eens gehad heb, blijven ze terugkomen. Misschien is het tijd om dit eens nader te onderzoeken. Niet met de hulp van een behandelaar, maar met behulp van mijn eigen lichaam. Wellicht kan mijn eigen lichaam me wel vertellen wat er aan de hand is en ook aangeven wat het nodig heeft om te herstellen. Ik besluit om ermee te gaan experimenteren.

 

In de mindfulness- en compassietrainingen heb ik geleerd om met mijn aandacht naar binnen te gaan, me te openen voor dat wat er is, ook wanneer het onprettig is, dus dat is mijn vertrekpunt. Ik ga met mijn aandacht naar mijn schouder, deze voelt stijf en koud aan, alsof er een harde ijsbal in zit. En het tintelt van mijn linker oor tot aan mijn linkerhand. Wauw, wat een sensaties! En ik kan niet eens meer zeggen dat het pijnlijk is, ik voel nu wat er daadwerkelijk is. Mijn oordeel van 'klacht' valt uiteen en dat is al bevrijdend voor me.

Wanneer ik zo met mijn aandacht bij mijn schouder ben, vraag ik aan dit gebied wat er aan de hand is. En ik krijg verassend genoeg meteen een antwoord. Ik krijg te horen dat dit te maken heeft met mijn intuitieve ontwikkeling. Het vertelt me dat dit gebied in mijn lijf wordt getriggerd op de momenten dat ik een opleiding doe en een ontwikkeling doormaak. In mijn linker schouder zit oude pijn opgeslagen, dat geheeld mag worden. Het vraagt me om aandacht te besteden aan deze oude pijn tijdens de opleiding Sjamanisme die ik momenteel aan het doen ben.

Dit verklaart voor mij het terugkerende karakter van deze 'klacht', want het blijkt inderdaad te kloppen wanneer ik even terugblik op mijn leven. Iedere keer tijdens een persoonlijk ontwikkeltraject kreeg ik schouderklachten, ik ben er echter altijd aan voorbij gegaan.

Mijn hoofd snapt nog niet de boodschap die met net verteld is en ik ben zeker geen deskundige op gebied van het menselijk lichaam. Ik vertrouw echter op mijn lijf en ik weet dat ik iets te doen heb in en met mezelf om deze schouderklachten te verhelpen. Ook ben ik er van overtuigd mijn lichaam me de weg zal wijzen hoe ik dit stuk in mijzelf kan helen, zolang ik me blijf openen en verbinden met dit lichaamsdeel.

 

Het lichaam is een prachtige bron van informatie en wijsheid. Zodra je je weet te verbinden met je lijf, kan het je ondersteunen en helen in vele opzichten. Het geeft zoveel signalen af, van basisbehoeften zoals eten, slapen, bewegen en rusten, tot subtielere boodschappen als onverwerkte emoties en trauma's. Het lichaam spreekt de waarheid en het reageert op jouw binnenwereld. Het is de plek om emoties waar te nemen en het vertelt je keer op keer hoe het daadwerkelijk met je is. Het is voor mij zeker de moeite waard om me te openen voor mijn lichaam, er naar te luisteren en er een innige vriendschap mee te sluiten.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Annette aan de Stegge (woensdag, 14 november 2018 20:43)

  Wat mooi beschreven Dorien!
  Ik herken hier heel veel van. Ook ik zit al lange tijd met schouderklachten links en kan er niet achter komen, waar dat nu van komt.
  Ook mogelijk onverwerkte emoties of trauma's. Verder geeft mijn lichaam nu aan, dat mijn ogen steeds dicht willen. Ook zo vreemd. Na lange tijd zelfs bij een neuroloog terechtgekomen en dit noemen ze een blepharospasme. Dit wordt behandeld met botuline injecties. Ik heb lang gewacht hiermee, maar nu voel ik, dat het echt nodig is om nog te kunnen functioneren. Ik heb vandaag net de eerste injecties gehad. Wat zegt het lichaam hiermee? Dit ben ik aan het onderzoeken.

  gr Annette

 • #2

  Dorien (maandag, 03 december 2018 13:21)

  Wat mooi Annette, ik wens je een fijne en leerzame ontdekkingsreis!
  Hartegroet
  Dorien